Rețeta secretă de gem de prune cu scorțișoară a mamei. Cum să faci dulceață de prune cu gust divin

Bunicul a plantat primul prun în fața casei noastre din Coșteiu în 1980. Deși nu mai e printre noi, din pomul acela am plantat alții, atât în față cât și în spatele casei pe care tot el a ridicat-o.

Aproape 50 de ani mai târziu, mâncăm în fiecare an aceleași prune, dulci și zemoase, cărnoase și consistente. Un fruct cu adevărat autentic, „antic”, am putea spune, care nu se compară cu nimic altceva din comerț. Și gemul pe care îl facem din ele este, așa cum te-ai aștepta, divin.

O să fiu sincer cu voi: mie nu îmi place gemul de prune.

Tata îl consumă în cantități industriale, în fiecare iarnă. Dacă nu mai găsiți de cumpărat, este vina lui și îl puteți căuta la Gem Boss Headquarters pentru explicații…

Într-o vară, în timp ce pregătea gemul de prune pentru sezonul rece, mama a decis să adauge un praf de scorțișoară la oală. Bunica, văzând abominația, a făcut un circ cât casa de mare.

Da, la Gem Boss, ne certăm (familiar!) pentru valorile noastre.

Nu știm de unde i-a venit mamei ideea de a pune scorțișoară, un ingredient exotic și nemaipomenit pentru o rețetă de gem de orice fel, mai ales de prune, la ceaun.

Însă decizia ei avea să îmi schimbe percepția despre acest fruct și dulceața rezultată din el pentru totdeauna.

Rețeta secretă de gem de prune cu scorțișoară

În prezent, gemul de prune cu scorțișoară este preferatul meu. E acolo, pe podium alături de cel de smochine și respectiv căpșuni. Obișnuiam să mănânc tone de gem de măceșe iarna. Acum? Gemul de prună îl am în frigider, în dulapul cu blide de la bloc, în mașină… dacă mă caut bine, cred că am un borcan de 250 de grame și în rucsac, lângă laptop!

Gemul nostru de prune cu scorțișoară mai are câteva secrete, în afară de prunele bunicului și scorțișoara adusă din te miri ce țară orientală. Mai jos ai rețeta completă, așa cum a scris-o mama imediat după ce am gustat prima tură de gem și mi-am adunat fața de pe jos.

Ingrediente:

– 5 chile de prune bine coapte, dulci, fără sâmburi

– 1 chilă jumate de zahăr (dacă-ți place mai dulce, pune două chile!)

– 2 batoane de scorțișoară (îi de-ajuns, nu fă prunele vin fiert!)

Cum se face:

  1. Pregătirea: Taie prunele fără milă, dă-le sâmburii jos, dă-le prin mașina de tocat și pune-le într-o cratiță mare. Toarnă zahărul peste ele și lasă-le să se-mprietenească o oră, să-și lase sucul;
  1. Fierberea: Pune cratița pe foc, dă-i o clocoteală bună la foc mijlociu, apoi las-o la foc mic cu scorțișoara-n ea. Amestecă din când în când, că n-o să vrei să speli cratița arsă, nu? Lasă-l să scadă bine, vreo două ore sau cât îți trebuie să fie gemul de gros;
  1. Testul Suprem: Pune o picătură de gem pe o farfurie rece. Dacă stă băț, înseamnă că-i gata, dacă mai curge, mai lasă-l un pic;
  1. Borcănitul: Borcanele să fie curate și calde. Toarnă gemul fierbinte în ele, pune capacul și întoarce-le cu fundu-n sus vreo 10 minute, să se sigileze bine.
  1. Gata! Lasă-le să se răcească și pune-le în cămară. Ai acolo aur movuliu bănățean, numa’ bun de întins pe pâine dimineața!

Secretul rețetei stă și în cantitate. De-aia s-ar putea ca acasă, indiferent de cât de bune sunt ingredientele pe care le folosești, să nu îți reușească un gem atât de bun ca cel pe care ți l-am descris mai sus. 

Uite cum îți recomand să procedezi.

Ia un borcan de gem de prune cu scorțișoară de la noi. Gustă-l, dar nu pe tot. Un lucru deloc ușor, crede-mă! Mai apoi, folosește rețeta noastră și fă-ți câteva borcane producție proprie. Compară-le și spune-ne și nouă care variantă este pe placul tău.

Dacă este a noastră, mai avem gem, nicio grijă!

Dacă este a ta, te așteptăm pe la noi să gustăm!

Sănătate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *