Oamenii au diferite motive pentru care decid să își deschidă propria afacere cu gemuri de casă, produse handmade, papucei cusuți seara, brățări din 100 de ațe colorate, cercei, vaze decorative și așa mai departe.
Poate că tocmai ai rămas fără job, pe nepusă masă, așa cum mi s-a întâmplat mie. Sau poate că nu mai vrei să rabzi la locul de muncă. Indiferent de situație, să începi o mică afacere de acasă este o provocare. Însă nu una care ar trebui să te intimideze.
Fiecare dintre noi avem un hobby. De mult prea multe ori, ce facem la birou sau oriunde lucrăm nu este acel ceva, acea fărâmă din noi care ne dă poftă să facem ceea ce facem. Unii dintre noi fac gemuri, de la 5 ani, alături de bunicile lor. Alții fac pictură pe te miri ce obiecte. Decorațiuni de Paști, Crăciun sau alte ocazii.
Cei 7 pași simpli pentru debutul afacerii tale
Ideea acestui ghid este să transformi acea plăcere secundară într-o sursă de venit, iar mai apoi, de ce nu, în propria afacere full-time.
Pasul 1: Decizia
Primul pas este să iei o decizie clară și să te angajezi cu tot sufletul în acest proiect. Scrie într-o agendă răspunsuri clare la următoarele întrebări:
Ce produse vreau să fac? Scrie concret ce știi să faci cel mai bine și ce te pasionează. Poate fi gem de prune în diverse combinații, cercei din lut polimeric sau căciulițe pentru copii. Scrie pe bune, pe o foaie, la ce ești cu adevărat bun și pasionat.
Ce mă deosebește, ce mă face unic? Identifică acel „ceva” care te diferențiază. Poate folosești rețete tradiționale de familie sau materii prime organice din grădina ta, cum e cazul cu Gem Boss.
Care este scopul meu? Vrei un venit suplimentar sau plănuiești să faci din „nebunia” asta jobul tău principal? Să începi cu un scop clar te va ajuta mult pe parcurs.
De asemenea, setează un obiectiv clar pentru primele 30 de zile.
„Până la finalul lunii vreau să lansez un produs, să am primele vânzări și să primesc feedback.”
Când ai o direcție precisă, vei ști exact ce ai de făcut în fiecare zi. Folosește Notion sau alte aplicații de task management pentru a ține toate acele mici lucruri de făcut (to-do list) în ordine. Multe idei bune de afaceri se pierd în detalii, mai ales la început.
Pasul 2: Testarea
Nu sări direct la producția la scară largă. Sau, mai pe românește, nu te arunca în gol fără parașută. Testează produsele și conceptul tău pe un grup restrâns de clienți, de preferat familia, colegii de la facultate sau muncă și prietenii apropiați.
Pregătește loturi mici. Dacă faci gemuri, de exemplu, pregătește câteva borcane cu arome diferite. Notează fiecare rețetă, timpul de preparare și costurile implicate. Transformă produsul în cifre și vei avea mereu o imagine clară asupra progresului (sau regresului!) tău și deci vei putea să faci ajustări logice, nu emoționale.
Emoția vinde, logica aduce profit.
Obține feedback. Invită-ți apropiații să guste sau să folosească produsele tale. Cere păreri sincere despre gust, prezentare și preț. Fii deschis la critici constructive. Este foarte util în această perioadă de acomodare să ți se spună adevărul, nu ca acești oameni să te facă să te simți bine când tu de fapt ai mari probleme cu produsele tale.
Testează piața. Participă la un târg local sau postează un anunț într-un grup de pe rețele sociale. Vezi cum reacționează clienții străini la produsele tale. La Gem Boss, am început cu un grup de producători locali de Facebook, unde am și găsit primii clienți complet nefamiliarizați cu noi, adică acele persoane care nu au avut niciun fel de asociere cu noi, cei din spatele brandului.
Scopul testării este să afli ce merge și ce nu, dar și să câștigi încă de la început încrederea unui mic grup de clienți pe care să îi fidelizezi. Majoritatea vânzărilor tale, în primele luni sau primul an de activitate, vor veni din partea acestor oameni.
Pasul 3: Prezența (online și offline)
Să fii vizibil online și offline este esențial pentru succesul afacerii tale. Oamenii trebuie să audă despre tine, să vadă produsele tale și să fie convinși că merită să cumpere de la tine. Este un proces mult mai complex decât pare la început, așa cum poți învăța din literalmente orice manual de marketing. Există nenumărate modele de abordare pentru comunicarea cu ei, însă cel mai bine este să nu te iei prea în serios, să fii amuzant și totodată sincer. Vrei ca lumea să asocieze brandul tău cu un senimtent plăcut. Să râdă, să empatizeze cu tine și postările tale. Și să cumpere de la tine, evident.
Amuzament + Sinceritate = Love
Creează pagini de social media. Instagram și Facebook sunt ideale pentru afaceri mici sau medii. Aici, postează fotografii frumoase și autentice cu produsele tale, povestea din spatele lor și procesele de lucru. De exemplu, fotografii cu gemul începând de la fructele culese din grădină până la borcanul etichetat. Diversifică. Fă glume despre brand. Fii autentic. Postează mereu ceva nou, ceva „distribuibil” și inedit. Dacă nu te descurci, angajează un freelancer care să te ajute pentru început.
Participă la evenimente locale. Târgurile artizanale sau piețele locale sunt locuri excelente pentru a-ți face cunoscută afacerea. În prima săptămână de Gem Boss, la Muzeul Satului din Timișoara se desfășura un târg de produse locale. Cum nu aveam încă firmă și autorizații, m-am parcat în spatele muzeului și am vândut gemuri din portbagaj. Majoritatea clienților din acea zi ne urmăresc acum pe rețelele sociale, iar unii au comandat din nou produsele noastre.
„Neața! Mergeți la târg, la muzeu? Haideți să vă dau un gem bun de la Coșteiu. Prune cu scorțișoară ați mai încercat? Nu? Gustați!”
Creează un site web. Nu trebuie să fie ceva complicat – un site simplu pe care oamenii să vadă produsele și să poată comanda este suficient la început. Începe prin a cumpăra un domeniu, apoi instalează o platformă precum WordPress și o temă atractivă. În timp poți dezvolta siteul să accepte comenzi online și plata cu cardul, de exemplu.
Colaborează cu alte afaceri mici. Dacă produci gemuri, poți colabora cu o cafenea locală pentru a le oferi clienților un desert inedit, dar și cu o băcănie sau o pensiune.
Pasul 4: Consecvența
Succesul nu vine peste noapte. El vine atunci când ești consecvent. Să ai o rutină bine pusă la punct te va ajuta să evoluezi constant.
Postează regulat pe social media și pe site-ul tău. Stabilește-ți un program. Ținta ta trebuie să fie trei postări pe săptămână, fiecare cu un subiect diferit – povestea din spatele produselor, testimoniale de la clienți și oferte speciale, de exemplu. Vrei să te prezinți, dar și să îi dai urmăritorului un motiv clar (din nou, a se citi „financiar”) să te urmărească.
Comunicare constantă cu clienții. Răspunde la mesaje și comentarii cât de repede poți. Arată-le că părerea lor contează. Fă-i să se simtă bine primiți, chiar și online. Dacă borcanul de gem ajunge la ei spart, de exemplu, trimite-le banii înapoi imediat, fără întrebări. Vor aprecia gestul tău și vor cumpăra din nou, fără niciun fel de dubiu.
Inovează! Adu mereu ceva nou în fața clienților tăi, fie că e vorba de un produs nou sau de o campanie promoțională care să facă furori pe internet. Scrie un ghid despre cum ai făcut afacerea, pentru ca și alți oameni să te găsească și să înceapă la rândul lor un mic business de acasă. Inspiră-i și pe alții cu povestea ta.
Pasul 5: Feedback și adaptare
Un pas esențial, de fapt crucial aș spune, pentru a-ți dezvolta afacerea este să asculți constant feedback-ul clienților și să îți adaptezi produsele sau strategia după acesta.
Evaluează experiențele clienților. Trimite chestionare simple sau întreabă direct ce le place și ce ar îmbunătăți. Noi nu am avut până acum feedback negativ. Însă mereu am primit idei de la clienți, de exemplu, „ceapa din zacuscă poate fi tocată mai mărunt”, sau „gemul de mure este delicios, dar un pic prea dulce, o variană cu puțin zahăr ar rupe”, ambele idei foarte bune și ușor de pus în aplicare.
„Mulțumim de feedback. O să îl punem în aplicare. Pe bune!”
Testează produse noi. Fii mereu deschis să lansezi variante noi ale produselor tale, bazate pe cerințele pieței. De Crăciun am făcut 20 de borcane de gem de măr cu rom și scorțișoară. Cererea a fost atât de mare încât am vândut și cele 8 borcane pe care le-am făcut pentru familie și prieteni. Clientul și dorințele lui primează.
Monitorizează tendințele. Fii la curent cu ce este „la modă” în industria ta și încearcă să integrezi aceste tendințe în produsele tale. Toată lumea vrea produse cu fistic? Cumpără un bilet de avion spre Turcia, cumpără ce ai nevoie și rupe gura târgului!
Gem Dubai, coming soon!
Pasul 6: Construirea unei comunități
O comunitate de clienți loiali îți asigură succesul pe termen lung. E cea mai ușoară metodă de a avea continuitate. Și chiar dacă ai crede că e nevoie de 100.000 de urmăritori pe Instagram să vinzi bine, e mai bine să ai 100 de clienți loiali, pe care te poți baza, decât 100.000 dintre care 1% poate că sunt interesați de produsele tale. Cum faci asta?
Scrie un newsletter. De la început, invită oamenii care interacționează cu tine să se aboneze la o listă de email. Pe social media nimic nu e garantat. Cu un email, ajungi de fiecare dată în căsuța de email a persoanei atunci când trimiți un newsletter. Trimite periodic actualizări despre produse, rețete sau povești din culise. Și, cel mai important, dă-i omului un motiv clar (fi-nan-ci-ar) pentru a se abona și rămâne abonat. Noi oferim reduceri de cel puțin 10% cu fiecare Gemletter trimis, și trimitem unul singur pe lună. În afară de stratul de gem pe felia de pită, care trebuie mereu să fie calumea, less is more.
Organizează evenimente. Poți ține ateliere de făcut gem sau întâlniri cu clienții fideli. Poți colabora de exemplu cu un patiser pentru a face dulciuri cu gemurile tale. Fă un „brainstorming” și vei aduna imediat câteva idei de evenimente inedite.
Încurajează recomandările. Oferă reduceri sau beneficii clienților care aduc alți oameni către afacerea ta. Cea mai bună reclamă? Cea pe care clienții o fac celor din jurul lor.
Un borcan de gem gratis oferit unui client care mai aduce 3 face cât 10 reclame pe rețelele sociale.
Pasul 7: Independența
După ce ai parcurs pașii anteriori, vei începe să vezi primele rezultate. Totuși, independența de un job, de o rutină, de neajunsuri financiare vine cu responsabilități mari. Uriașe, aș putea spune.
Gestionează finanțele cu grijă. Păstrează o evidență clară a costurilor și veniturilor. Investește inteligent în materiale, ambalaje și marketing. În primul an, nu vrei să faci profit. Vrei să pui bazele brandului și să investești (aproape) tot profitul tău înapoi în afacere.
Planifică pe termen lung. Stabilește obiective mari, cum sunt extinderea gamei de produse, colaborări cu magazine locale și livrări naționale. Niciodată nu vrei să te plafonezi. Chiar dacă Gem Boss rămâne o afacere de familie, cu produse făcute doar cu ce crește la noi în grădină, expansiunea, chiar și mai lentă, e sufletul oricărei afaceri.
Păstrează un echilibru sănătos. Asigură-te că, în afară de muncă, îți aloci timp și pentru tine. O afacere de succes merge mână în mână cu o viață personală echilibrată.
„Munca îmi dă bucurie și satisfacție. Dar nu este definiția vieții mele.”
Cum să întreții afacerea și alte ponturi importante
Isabella face brățări și alte trinketuri. Nu ca cele pe care le găsești la magazinul cu „suveniruri” de pe centru, nu. Le face cu cele mai inedite materiale, broșe, medalioane și pietricele. Când am auzit povestea ei, am rezonat la culme cu acel vibe de nou și inedit. Mai ales că eu și Isa am început să gândim și să lucrăm la afacerile noastre încă de când ne pregăteam să fim „lăsați pe liber” de la același job.
Isa a pornit pe drumul afacerilor mici după ce a fost lăsată să plece de la jobul de birou.
Câteva luni mai târziu, are în jur de 1000 de trinketuri vândute. Fără să știe, a respectat toți cei șapte pași de mai sus, acum fiind vesela proprietară a unui brand care își lărgește zi de zi orizonturile. Și Gem Boss, dar și ideea ta, vor urma același tipar. Ai nevoie doar de perseverență, peste orice altceva, dar și de un impuls inițial. Poate nu neapărat o demisie forțată, dar dacă e nevoie…
Un ghid financiar simplu
Vestea bună este că, la început, nu vei avea nevoie de foarte mulți bani. Vestea proastă este că, fără prea mulți bani, să te extinzi cu adevărat va dura ceva timp. Însă aceasta este și frumusețea unui business cu produse artizanale. Acestea au nevoie de timp pentru a fi realizate, motiv pentru care nu e cazul să te grăbești niciunde.
Financiar vorbind, noi am început cu 500 de lei. Aveam deja gem de la producția din vară-toamnă, așa că pentru noi a fost mult mai ușor decât ar fi fost dacă deschideam primăvara, când de-abia încep să se coacă fructele sau legumele.
Iată cum a arătat bugetul nostru inițial:
Fructe și ingrediente: 0 RON
Ambalaje (borcane, etichete, plase): 100 RON
Promovare (social media, site, servicii online): 200 RON
Alte cheltuieli (carburanți, neprevăzute): 200
Total: 500 RON
Chiar dacă nu ai materia primă, 500 de lei pot face minuni pentru acele prime 10 comenzi. Așadar, un buget mic, dacă este gestionat inteligent, te poate ajuta să ajungi la rezultate nu mari, dar motivante. Notabile, să spunem.
Idei de diferențiere
Cum rămâi în sufletul și mintea clienților tăi pentru un timp îndelungat?
Pe lângă oferte și promoții și păstrarea calității? Diferențiere. Da, ajută să ai un brand bine definit, un logo și un motto faine, însă trebuie mereu să reinventezi roata. Nu de la zero, din fericire. Însă dacă roata ta este neagră… poate câteodată e o idee bună să vopsești cauciucul în auriu, de exemplu!
Gemuri pentru diete speciale (low-sugar, keto). Se cer produse din ce în ce mai sănătoase în piață. Foarte multă lume stă cu orele în sălile de sport, sau se trezește dimineața devreme pentru a alerga înainte de a-și începe cele opt ore de stat în scaun la birou. Acei oameni nu vor mânca un gem cu 30% zahăr, oricât de bun ar fi. Și este! Așa că le oferi gem cu zahăr puțin sau deloc, zacuscă fără uleiuri ultra procesate și sos de roșii cu roșii de grădină și nimic altceva.
Produse ambalate în stil vintage/modern pentru cadouri deosebite. Gemul nostru de Crăciun a costat 65 de lei nu doar pentru că avea peste jumătate de kilogram și era ambalat într-un borcan premium de tip amorfă. Prețul a ținut și de prezentare, gemul într-o cutie de cadou ideală pentru a fi dăruit de sărbători. Ambalajul, mai ales la produsele homemade, contează enorm. E esențial să îți prezinți produsele cât mai atrăgător și practic posibil.
Personalizare pentru evenimente. Poți crea borcane mici cu etichete personalizate pentru nunți sau botezuri, de exemplu. Sau poți inventa un mic dejun pe care să îl prezinți la birourile firmelor (știu, ironic!) și să ceri o taxă per angajat. Poți inclusiv să oferi gemurile tale la pensiuni sau hoteluri pentru mic dejun. Posibilități nemărginite. Începe cu doar câteva idei și dezvoltă.
Resurse utile pentru o afacere nouă
Închei cu o listă de platforme și unelte care te vor ajuta să pornești la drum, mai ales pe partea de online, cu afacerea ta cu gemuri de casă sau alte produse artizanale.
Crearea unui site: WordPress este cel mai versatil aici, însă trebuie să te autoeduci despre cum să faci un site cu el. Dacă nu vrei să faci asta, poți folosi Squarespace sau Wix, însă acolo vei plăti un abonament lunar pentru a avea site-ul funcțional. WordPress este gratuit, urmând să plătești doar tema, o singură dată, precum și cheltuielile anuale cu site-ul în sine, adică domeniul și respectiv serviciul de găzduire web (în jur de 200 de lei/an);
Design pentru materiale promoționale: Canva este de departe cel mai bun produs pentru a-ți promova online, mai ales pe rețelele sociale, produsele pe care le creezi. Poți face postări, videoclipuri, oferte, bannere, flyere, documente cu antent sau subsol, practic tot ce ține de brandul tău din punct de vedere vizual și nu numai.
Aplicație pentru newsletter: Chiar dacă Mailchimp este cel mai popular serviciu pentru a trimite emailuri în masă, eu folosesc Mailer Lite pentru asta. Poți aduna până la 1.000 de abonați și trimite câte emailuri vrei, înainte să fie nevoie să plătești pentru un abonament lunar.
În loc de concluzie…
Sincer îți spun, lasă fricile deoparte.
Să-ți deschizi o afacere cu gemuri de casă sau alte produse artizanale, în 30 de zile sau mai puțin, ține de o decizie concretă și în care să crezi de la început, în alocarea unei perioade de testare, în crearea unei prezențe online și offline a brandului tău, în menținerea comunicării cu clienții tăi și în a înțelege din start faptul că independența profesională și financiară vine cu bucurii și totodată responsabilități enorme.
Gemurile de casă sunt nu doar o sursă de bucurii pentru oamenii la care ajung odată plecate din cămara noastră. Borcanele noastre ne aduc nouă, celor care le facem, de la culesul fructelor până la livrare, o satisfacție mai mare decât orice altceva pe lume.
Cum știi că ai dat lovitura în lumea afacerilor?
Când poți spune asta despre pasiunea ta.